Een duurzame koffiehoek

8 waardevolle tips voor een duurzaam kantoor

Als bedrijf wilt u duurzaam bezig zijn, alleen: waar te beginnen? Duurzaamheid betekent voor ieder bedrijf iets anders en kent zoveel variaties als koffie en thee. Met deze acht tips verduurzaamt u de koffiehoek in een handomdraai. Zo dragen wij allemaal een steentje bij aan een betere wereld.

 

1. Stimuleer collega's om vaker dezelfde koffiebeker te gebruiken

Uit het onderzoek Koffie op het Werk 2018 blijkt dat 71% van de werknemers bereid is hun koffiebeker te hergebruiken om zo een bijdrage te leveren aan het milieu. Belgen drinken gemiddeld vier kopjes koffie per dag op het werk en meestal belanden bekers na één keer al in de vuilbak. Dat heeft een behoorlijke impact op het milieu. Om de hoeveelheid bekerafval tot 75% te verminderen, heeft JDE Professional herbruikbare bekers met een speciale coating ontwikkeld, die tot wel vier keer gebruikt kunnen worden.

De FSC-papieren bekers met een PE-coating zijn bovendien volledig recyclebaar. De vier verschillende spreuken op de voorkant van de bekers stimuleren gebruikers op ludieke wijze tot hergebruik van de beker. Op de achterzijde is er plek om ieders naam te schrijven en favoriete drankje aan te kruisen.

 

2. Recycle koffie- en theebekers apart

Als koffie- en theebekers los worden ingezameld, kunnen ze optimaal worden gerecycled. Zo’n schone afvalstroom, vrij van andere voedselresten, maakt het recyclingproces effectiever. De bekers kunnen op deze manier een tweede leven krijgen als tissues of toiletpapier.

Wist je dat?

Ook onze papieren verpakkingen, Fairtrade thee-enveloppen en houten roerstaafjes kunnen gewoon in de papierbak.

 

3. Ga voor gecertificeerde koffie en thee

Gecertificeerde koffie- en theeproducten worden geproduceerd met aandacht voor milieuvriendelijke teelt, goede arbeidsomstandigheden en een eerlijke prijs voor boeren. JDE Professional biedt een ruim assortiment aan (h)eerlijke koffie- en theevariaties. Wij werken met verschillende keurmerken, die zich allemaal richten op het verduurzamen van de koffie- en theesector.

Ze verschillen echter in hun aanpak en focus. Keurmerken als Fairtrade en UTZ leggen de nadruk op de leef- en werkomstandigheden van kleinschalige boeren, Rainforest Alliance richt zich voornamelijk op het beheer van middelgrote tot grote plantages. Omdat onze duurzaamheidsstrategie de gehele waardeketen werkt JDE Professional samen met verschillende keurmerken. Zo creëren wij waarde voor onze boeren, onze wereld en onze partners.

 

4. Zet het apparaat in de eco-modus

JDE Professional biedt energiezuinige apparaten aan, die bijna allemaal over een eco-modus beschikken. De eco-modus bespaart tot wel 25% energie én schakelt ’s avonds over naar de sluimerstand en is daarmee beter voor het milieu. De koffiemachines zijn zelflerend en zijn klaar voor gebruik op het moment dat de eerste werknemer binnenstapt.

 

5. Kies voor een tweedehands koffiemachine

Op zoek naar een koffiemachine? Overweeg dan een tweedehandsmachine. Een aanzienlijk deel van de koffieapparaten die retour komen, worden door experts opgeknapt en opnieuw ingezet.

Interesse in een tweedehandsmachine?

Lees meer

 

6. Doneer koffiedik

Gooi koffiedik niet zomaar weg. Er zijn verschillende bedrijven die koffiedik omtoveren tot notitieboeken, plantenpotten en accessoires. Het is ook een perfecte voedingsbodem voor het groeien van oesterzwammen.

Het koffiedik wordt meestal lokaal verzameld om onnodig transport te voorkomen. Lukt doneren niet? Lees hier wat je nog meer kan doen met koffiedik.

 

7. Inspireer medewerkers mee te denken

Door samen na te denken over duurzame oplossingen boeken we de meeste vooruitgang. Betrek medewerkers daarom actief bij het verduurzamingsproces, door bijvoorbeeld een ideeënbus naast de koffiemachine te plaatsen. Laat door middel van communicatiemiddelen zien dat jouw onderneming verduurzamen belangrijk vindt.

 

8. Nét dat beetje extra 

Als onderneming net dat stapje extra zetten op weg naar verduurzaming? Onderzoek dan de mogelijkheden om gebruik te maken van groene stroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van eigen zonnepanelen. Ook door over te stappen op elektrische vervoersmiddelen kun je de CO2 uitstoot aanzienlijk verlagen. Vaak vragen dergelijke duurzame opties in eerste instantie om aanzienlijke investeringen, maar op lange termijn dragen deze beslissingen bij aan de langdurige stabiliteit en duurzaamheid van jouw onderneming.


Meer weten over duurzaamheid voor uw organisatie?

Jacobs Douwe Egberts zet zich in voor een duurzame toekomst. Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen bij het behalen van uw duurzame doelen? Ontdek onze duurzaamheidspagina. Op zoek naar een koffiemachine? Gebruik onze handige keuzehulp of neem contact me ons op en ontvang advies op maat.

Onze droom is een duurzame koffie- en theemarkt. Samen met u kunnen we die droom realiseren. Ontdek hieronder onze duurzame inspiratie.

Gratis advies op maat