• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

De voor- en nadelen van oploskoffie

Oploskoffie heeft vele namen (instantkoffie, poederkoffie) en gezichten. Want de ene oploskoffie is de andere niet. Al zijn er natuurlijk een aantal gemene delers: instantkoffie is sneller en goedkoper dan verse koffie, maar ook iets minder vol van smaak.
Hieronder spitten we de voor- en nadelen van oploskoffie uit tot op … de korrel.

Voordelen van oploskoffie


Wilt u koffie op kantoor aanbieden? Dan kiest u uit vier soorten koffie. Primeren kwaliteit en uitstraling? Dan springen espresso en filterkoffie in het oog. Spelen andere factoren een rol? Dan kijkt u beter naar vloeibare of naar oploskoffie.
Want die delen heel wat troeven:

Het zijn geconcentreerde oplossingen die u compact vervoert en opslaat.


bewaart vloeibare en instantkoffie langer dan hele of gemalen koffiebonen.


De prijs per kopje ligt lager.


De koffieautomaat serveert u het snelst vloeibare of oploskoffie.
Het onderhoud en het afval blijven tot een minimum beperkt.

Nadelen van oploskoffie


Instantkoffie is niet vers, waardoor hij iets minder verfijnd smaakt. Ook vloeibare koffie scoort op dat vlak iets beter, dankzij het unieke bereidingsproces.
Daarnaast zijn er nog enkele verschillen met vloeibare koffie:

Eens geopend kan poederkoffie reageren met het vocht in de lucht, waardoor hij wat minder lang meegaat.
(Het omgekeerde geldt voor gesloten verpakkingen:
oploskoffie bewaart anderhalf jaar, vloeibare koffie een half tot één jaar.)


Een toestel met instantkoffie is vaak nog een tikje trager,
al blijft het verschil in zettijd miniem.


Instantkoffie lost ook op met het vocht op uw handen of in uw toestel, waardoor de reiniging en het onderhoud iets meer om het lijf

De ene instantkoffie is de andere niet

Ook belangrijk om te weten: de kwaliteit van instantkoffie is niet altijd gelijk. Twee factoren zijn van belang: de gebruikte koffiebonen en de gevolgde bereidingswijze.

Zo kiest Jacobs Douwe Egberts Professional ook bij poederkoffie voor topblends van zowel robusta- als arabica-bonen.

Daarnaast schakelden we jaren geleden al over van sproeidrogen naar vriesdrogen. Dat houdt in dat we de gezette koffie niet laten verdampen in een verhitte ruimte, maar net bij vriestemperaturen. Op die manier blijft de oorspronkelijke kwaliteit van de koffie beter bewaard.

Kiezen voor oploskoffie in 3 stappen

Is instantkoffie de beste keuze voor uw organisatie? Dan bepaalt u heel eenvoudig dankzij deze drie vragen:

Hecht u belang aan andere elementen dan smaak alleen?
Zijn snelheid en gebruiksgemak twee van die factoren?
En geeft de laagste prijs helemaal de doorslag?

Antwoordde u drie keer ‘ja’? Dan hebben we een match: tijd voor oploskoffie in uw organisatie! 

 

Meer weten over de praktische kant van koffie op kantoor? 

Lees dan snel onze strafste gids voor koffie op het werk!