• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

Uitgefilterd
De voor- en nadelen van de klassieke koffiefilter

De klassieke filterkoffie kreeg het de voorbije jaren zwaar te verduren, onder andere door de stijgende populariteit van espresso. Maar recent kwam er een tegenbeweging op gang. Met verschillende koffiebarretjes die de filter in ere herstellen. Wij zetten de voor- en nadelen van de koffiefilter in een kantooromgeving op een rijtje.

Filterkoffie versus ... ?

Bij u thuis strijdt filterkoffie wellicht tegen een Bialetti-kannetje of snelle koffiepads. Op kantoor ziet de tegenstand er anders uit. Daar neemt filterkoffie het op tegen espresso, Cafitesse en oploskoffie.

De scherprechters? Die heten Smaak, Snelheid en Onderhoudsgemak.

Smaak van filterkoffie

Over smaken valt niet te twisten. Maar we kunnen ze wel beschrijven. Bij koffie zonder filter, zoals espresso, belanden er iets meer koffiedeeltjes in uw tas. Dat maakt uw koffie troebeler. Hevige koffiefans houden hier vaak van. Ze zeggen dan dat de koffie meer ‘body’ heeft.

Maar voor de meeste mensen is het net omgekeerd. Zij verkiezen het zuiverende effect van een koffiefilter. Vooral papieren filters houden heel wat van de bittere koffie-aroma’s tegen.

Is verse melk een doorslaggevende factor voor u? Dan moet een filterkoffieapparaat het afleggen tegen een volautomaten. Want met die machines krijgt u na één druk op de knop heerlijke cappuccino's en lattes op basis van melkpoeder of verse melk.

Snelheid van filterkoffie

Is filterkoffie snel? Dat hangt ervan af waarmee u vergelijkt. Natuurlijk is een kop instantkoffie nog sneller klaar. Maar een filtermachine met thermossysteem zet in één keer voldoende koffie voor 18 tassen, zodat u meteen al uw collega's een energieboost geeft. Met het heerlijke aroma van vers gemaakte koffie als extraatje erbovenop. 

Onderhoud van koffiefilters

Uw koffiefilter bepaalt hoeveel onderhoud uw koffiemachine nodig heeft. De meeste kantoortoestellen hebben een metalen filter. Die gaat net zo lang mee als uw machine zelf. Tenminste, als u de filter elke week reinigt en ontvet.

Ziet u dat niet zitten? Dan is een nylonfilter wellicht een slimmere keuze. Die is goedkoper en gaat gemiddeld 15.000 consumpties mee. Reinigt u die zelden? Dan vervangt u de nylonfilter eenvoudigweg wat vaker.

De derde optie? Een systeem met een papieren filter. Die vervangt u telkens wanneer u nieuwe koffie zet. Net als thuis, eigenlijk.

Conclusie

Samengevat? Filterkoffie blijft dé allrounder in kantooromgevingen. Zijn smaak is algemeen geliefd en als u 's ochtends een hele thermos verse koffie klaarzet voor uw collega's, zullen ze u allemaal warm onthalen. Bovendien is ook de prijs in verhouding: duurder dan instantkoffie en Cafitesse, goedkoper dan espresso. 

Bij een systeem met een papieren filter moet u natuurlijk elke keer de filter vervangen, maar zo hebt u op het werk wél helemaal dezelfde koffie als thuis.

Meer weten over de praktische kant van koffie op kantoor?

Lees dan snel onze strafste gids voor koffie op het werk!