• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

Van boon tot kop: Duurzaamheid bij Jacobs Douwe Egberts Professional

Duurzaamheid van land, gelijkwaardigheid van mensen en welvaart van boeren zijn hoge prioriteiten in onze duurzaamheidsstrategie. Certificerings- en verificatieprogramma's zijn een waardevol middel om de duurzaamheid van koffie en thee te verbeteren en eerlijke prijzen voor onze boeren te garanderen. Maar wat doen deze programma's eigenlijk?

Certificeringen

Jacobs Douwe Egberts Professional is partner van de Rainforest Alliance, Fairtrade en het Ethical Tea Partnership. Want voor ons is niet alleen de kwaliteit van onze koffie en thee belangrijk; ook levenskwaliteit en betere arbeidsomstandigheden voor onze boeren zijn van groot belang. Wij geloven in het belang van elk certificaatprogramma waar we mee samenwerken; elke certificering belicht een ander belangrijk aspect omtrent duurzaamheid. We zijn een trots lid van de Rainforest Alliance, en kiezen ervoor om samen te werken met onafhankelijke certificeringsprogramma's zoals UTZ Certified, omdat ze aansluiten bij onze doelstellingen omtrent duurzame ontwikkeling.

Fairtrade & Rainforest Infographic NL (1).jpg

Verantwoord en duurzaam


De koffie of thee die u drinkt, heeft een hele reis achter de rug voordat hij in uw kopje belandde. Het begon als een klein zaadje op een boerderij, ergens aan de andere kant van de wereld. Boeren zorgen ervoor dat de koffie- en theeplanten goed worden verzorgd, en certificeringsprogramma's zoals de Rainforest Alliance en Fairtrade letten op de sociale- en milieuomstandigheden in de landen waar koffie, thee en palmolie worden verbouwd.

Zijn deze certificeringen verantwoord en duurzaam? Ja, dat zijn ze zeker!

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance en UTZ, twee van 's werelds grootste duurzaamheidscertificeringsorganisaties, fuseerden in 2019 om een sterkere, krachtigere organisatie te vormen. De nieuwe organisatie ging verder onder de naam "Rainforest Alliance" en creëerde één duurzaamheidsstandaard voor de landbouw.

Maar hoe werkt het dan precies?
De Rainforest Alliance zet zich in om ecologische en sociale uitdagingen aan te pakken. Hun projecten richten zich op het beschermen van biodiversiteit, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het bevorderen van duurzamere landbouwpraktijken. Een voorbeeld hiervan is het adviseren van boeren over methoden om hun productie te verhogen zonder de bodem uit te putten; dit zorgt ervoor dat toekomstige generaties nog vele jaren gebruik kunnen maken van dezelfde grond.

Er is ook een nieuw logo om de fusie tussen Rainforest Alliance en UTZ te benadrukken, dat u op de verpakking van onze producten kunt vinden.

Het nieuwe logo van Rainforest Alliance en UTZ...

Fairtrade

Het zit 'm in de naam: Fairtrade staat namelijk letterlijk voor eerlijke handel. Fairtrade geeft boeren en arbeiders de middelen om armoede te bestrijden, helpt hun positie te versterken en ondersteunt hen om meer controle over hun leven te krijgen.

Dus hoe werkt het?
Fairtrade is de enige certificering die boeren een standaard, niet-onderhandelbare prijs voor hun producten biedt. Dit betekent dat ze een vangnet hebben wanneer de marktprijzen dalen, wat van vitaal belang is voor hun bedrijven. Fairtrade richt zich op eerlijke handel en versterking van de positie van de boeren in de waardeketen. Ook steunen ze kleinere landbouwbedrijven bij het opzetten van coöperaties, zodat ze hun producten samen kunnen verkopen.

Naast eerlijke arbeidsomstandigheden moeten boeren ook voldoen aan een aantal milieuvoorwaarden. Om Fairtrade-producten te kunnen verkopen, moeten boeren de bodem- en waterkwaliteit verbeteren, plagen beheersen, het gebruik van schadelijke chemicaliën vermijden, afval beheren, hun uitstoot van broeikasgassen verminderen en de biodiversiteit beschermen. Om de certificering te mogen dragen, moeten de producten 100% Fairtrade zijn.

Andere certificaten

Wij werken ook samen met Organic agriculture Europe en het Ethical Tea Partnership. De certificering "Organic agriculture Europe" garandeert dat de ingrediënten van de producten die met dit label worden verkocht, op milieuvriendelijke wijze worden geteeld, met respect voor de natuurlijke kringlopen en het dierenwelzijn en zonder gebruik te maken van chemische en synthetische pesticiden.

De missie van het Ethical Tea Partnership (ETP) is om te helpen een bloeiende, sociaal rechtvaardige en ecologisch duurzame theesector tot stand te brengen. Zij helpen het leven van theearbeiders, boeren en de omgeving waarin zij werken te verbeteren, bijvoorbeeld door het geven van trainingen over pesticiden en duurzame landbouw of door bedrijven te ondersteunen bij het implementeren van HR-systemen die alle werknemers respecteren en beschermen.

Volgende stappen

Duurzaamheid is een proces, en we zullen onderzoek blijven doen naar certificeringen en deze beoordelen om ervoor te zorgen dat we ons programma voor verantwoorde inkoop blijven verbeteren. Al onze Pickwick-theeproducten zullen, waar mogelijk, in 2022 de Fairtrade of Rainforest Alliance (UTZ)-certificering krijgen, en we streven ernaar om 40% van ons JDE Professioneel-koffieportfolio tegen 2025 gecertificeerd te hebben.

De overige 60% van ons koffieportfolio is afkomstig uit regio's waar Common Grounds actief is, een programma dat in samenwerking tussen JDE en Rainforest Alliance is ontwikkeld en bedoeld is om de sociale- en milieuomstandigheden in de regio's waar koffie, thee en palmolie worden verbouwd, voortdurend te verbeteren. Op die manier kunnen al onze klanten tegen 2025 genieten van heerlijke, verantwoorde en duurzame koffie & thee.