5 tips om op uw koffieprijs te besparen

Hoeveel betaalt u vandaag om koffie op kantoor aan te bieden? De kans is groot dat u uw koffieprijs kunt optimaliseren. Dat lukt natuurlijk met harde maatregelen. Bijvoorbeeld door uw medewerkers een financiële bijdrage te vragen. Of door koffie van een mindere kwaliteit aan te kopen. Maar zo creëert u wrevel die u als werkgever net dubbel en dik betaalt. Ontdek vijf slimmere winstkansen.

1. Uw koffiemachine(s)

U kunt er letterlijk niet naast kijken: uw koffiemachines. Natuurlijk bepalen die mee uw koffieprijs. In vele bedrijven is de aanwezigheid van koffietoestellen historisch gegroeid. Soms belandt er op elke verdieping of in elke hoek een toestel – en telkens een ander!


Stel uzelf de volgende vragen:

Wordt elk apparaat door voldoende mensen gebruikt?

Is het efficiënter om de machines te centraliseren in één gedeelde coffee corner?

Welke type toestel plaats ik het best overal?

In een ideaal scenario doet u het voortaan met minder (verschillende) machines, maar kiest u voor grotere, efficiënte toestellen. Die zijn voordeliger voor u én serveren uw werknemers sneller koffie. Win-win. 

Wilt u graag ontdekken welke koffie-oplossing het best bij uw bedrijf past? 

Doe dan onze vliegensvlugge koffietest.

2. Uw onderhoudskosten

Een tweede winstkans schuilt in het onderhoud van uw machines. Besteedt u daar geen aandacht aan, en vervangt u de machines telkens wanneer er een onderhoud of reiniging nodig is? Dan betaalt daarvoor uiteraard een meerprijs, want u decimeert de levensduur uw toestellen.

Het onderhoud van uw machines is een investering die altijd loont. De meeste kmo’s nemen dit het best zelf voor hun rekening. Terwijl grote bedrijven een betere (financiële) zaak doen door een onderhoudscontract af te sluiten bij hun leverancier. Zo zijn ze ook zeker dat technische interventies met kennis van zaken verlopen.


Voer onderhoud en reinigingen grondig uit. Ga na of uw aanpak overeenstemt met uw bedrijfsgrootte. En weeg de tijdsinvestering van eigen onderhoud af met de kostprijs van een servicecontract.


Bovendien zijn toestellen met vloeibare en oploskoffie onderhoudsvriendelijker (én afvalarmer) dan machines met filterkoffie en espressoapparaten. Ook daar kunt u uw voordeel mee doen.

Vraag gratis advies

3. Uw verbruik

Uw derde besparingskans is op het eerste gezicht vanzelfsprekend: minder drinken is minder betalen.


Maar wist u dat het omgekeerde óók opgaat? Tenminste, wat uw koffieprijs per tas betreft? Als uw bedrijf groeit, ontstaan er schaalvoordelen. Ook voor uw koffie-aankopen. Bovendien bestaan er voor bedrijven jaarcontracten waarbij de huurprijs van uw machines daalt naargelang uw koffieverbruik stijgt.


Hoe meer koffie uw werknemers drinken, hoe minder huur u betaalt voor uw koffiemachines. En hoe goedkoper uw koffieprijs per tas en per werknemer.

4. Uw bestelling

Een ander onderdeel van het professionele koffie-aanbod waarmee u uw voordeel kunt doen? De levering. Koop telkens op zijn minst voldoende om de levering gratis te krijgen. Zo betaalt u alleen voor de koffie en hoeft er bovendien geen collega inkopen te doen tijdens de werkuren.


Bestel altijd voldoende voor een gratis levering.

5. Uw bijproducten

Tot slot kijkt u naar uw bijproducten, zoals melk, suiker en koekjes. Koopt u die apart aan? Dan bespaart u wellicht door die benodigdheden vanaf nu rechtstreeks bij uw koffieleverancier te bestellen. Dat is een administratieve vereenvoudiging én u haalt nog sneller het vereiste bedrag voor een gratis levering.


Aan uw plastic of papieren bekers hangt dan weer een afvalverwerkingskost. Bekijk of u die kunt vervangen door duurzame porseleinen mokken. Enige succesvoorwaarde? Een goed werkende afwasmachine.


Bestel uw koffie en uw koffiebenodigdheden bij één partij en vervang wegwerpbekers (indien mogelijk) door herbruikbare koffiekoppen.

 

Voert u deze besparingstips uit? Dan daalt uw koffieprijs zonder dat u aan
kwaliteit inboet. Integendeel, zelfs. Over enkele maanden drinkt u met nog
meer collega’s dan vandaag lekkere koffie uit knappe mokken in een gezellige
coffee corner. Helemaal klaar om te blijven groeien!

 

Wilt u meer weten over alle onderdelen die uw prijs bepalen?
Download onze gids ‘Koffie op het werk: het volledige kostenplaatje’.