• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
 • Gratis bezorging vanaf €200
 • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

6 tips om de koffiekosten in je bedrijf te minimaliseren

Werknemers willen koffie. Daarom stellen de meeste bedrijven hun werknemers professionele koffiemachines ter beschikking. Maar wat kost het aanbieden van koffie jou als bedrijf? De kans is groot dat je als werkgever veel op je koffiekosten kunt besparen. In deze blog vind je advies over hoe je de kosten voor koffie kunt verlagen.

De kosten voor één kop

Om de kosten van een kop koffie op het werk te bepalen zijn er een aantal factoren die in bekeken moeten worden. Allereerst is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: Hoeveel koffie wordt er gedronken in het bedrijf? Dit is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en van het aantal werknemers dat binnen je bedrijf koffie drinkt. Als je weet hoeveel koffie er gedronken wordt, ben je in staat de beste beslissing te nemen over welk soort koffie en welke professionele koffiemachine er bij je bedrijf past.

Andere factoren die in overweging genomen moeten worden om de kosten van een kop koffie op het werk te bepalen zijn de volgende:

 • Technisch onderhoud: moeten de koffiemachines schoongemaakt worden?
 • Nevenproducten: wat zijn de kosten van bekers, suiker of melk?
 • De leveringskosten: zijn de leveringskosten gratis?

Wil je weten wat een kop koffie bij jouw bedrijf kost? Vraag dan vrijblijvend advies aan.

 

Vraag advies aan

Wat kun je doen om de kosten in je bedrijf te minimaliseren?

Hoeveel betaal je nu om de mensen in je organisatie van koffie te voorzien? De kans is groot dat je de huidige koffiekosten kunt verminderen. Dit kun je doen via harde maatregelen, zoals de werknemers om een financiële bijdrage vragen of door koffie van een lagere kwaliteit kopen. Maar als je dat doet, kan er wel teleurstelling volgen.Gelukkig zijn er verschillende slimme mogelijkheden die een positieve invloed hebben op je winst. Ontdek ze hieronder.

1. Werp een blik op je koffiemachine(s)

Je kunt ze onmogelijk over het hoofd zien: je koffiemachines. Bij het bepalen van je koffiekosten spelen ze een grote rol. In veel bedrijven is de aanwezigheid van professionele koffiemachines historisch gegroeid. Soms vind je op elke verdieping of in elke hoek van een kantoor een koffiemachine. Het kan ook gebeuren dat je in één en hetzelfde kantoor tegen verschillende types koffiemachines aanloopt!

Wanneer je de koffiemachines in je kantoor overweegt, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wordt elke koffiemachine door voldoende mensen gebruikt?
 • Is het misschien efficiënter om de professionele koffiemachines te centraliseren in één gemeenschappelijke koffieruimte?
 • Welk type koffiemachine kun je het beste overal neerzetten?

In een ideaal scenario zou je minder (verschillende) professionele koffiemachines hebben en kiezen voor grotere, efficiëntere exemplaren. Deze zijn voordeliger voor het bedrijf en bedienen je werknemers sneller van koffie. Win-win!

 

2. Denk na over je onderhoudskosten

Een tweede mogelijkheid waar winst te behalen valt ligt in het onderhoud van je professionele koffiemachines. Besteed je hier geen aandacht aan, en vervang je de koffiemachines telkens als onderhoud of reiniging nodig is? Als dat zo is, betaal je daar ongetwijfeld een premie voor, want je vermindert de levensduur van de koffiemachines van je bedrijf.

 

Het onderhouden van je koffiemachines is een investering die altijd loont. Voor de meeste kleine tot middelgrote bedrijven is het verstandig dit zelf te regelen. Voor grote bedrijven is het daarentegen (financieel) verstandiger om met een leverancier een onderhoudscontract af te sluiten. Zo kunnen ze er zeker van zijn dat technische ingrepen met de nodige deskundigheid worden uitgevoerd.

 

Ons advies?

 • Voer het onderhoud en de reiniging grondig uit
 • Ga na of jouw aanpak van het onderhoud overeen komt met de omvang van je bedrijf
 • Weeg ook de tijdsinvestering van eigen onderhoud af tegen de kosten van een servicecontract
 • Overweeg om liquid of instant koffiemachines te gebruiken. Deze zijn gemakkelijker te onderhouden en minder verspillend in vergelijking met gewone filter- en espressomachines

Wil je persoonlijk advies over onze koffiemachines voor je bedrijf? Klik op de knop hieronder.

3. Lease of koop commerciële koffiemachines om de kosten te drukken 

Deze ligt misschien voor de hand - als je minder koffie drinkt, zijn er minder kosten. Maar wist je dat het omgekeerde ook waar is? Tenminste, voor zover het je koffieprijs per zak betreft. Naarmate je bedrijf groeit, ontstaan schaalvoordelen. Dit geldt ook voor je koffieaankopen. Je hebt vaak de keuze om een koffiemachine voor je bedrijf te kopen of te leasen. Neem een weloverwogen beslissing op basis van de behoeften van je bedrijf, het koffieverbruik en je gewenste budget. Er is een oplossing voor elke behoefte.

4. Bestel genoeg en laat het gratis leveren

Een andere manier om de koffiekosten in je bedrijf te minimaliseren? Gratis levering. Als je koffiebonen, koffiemachines of andere nevenproducten van koffie bestelt, zorg er dan voor dat je er een vaste hoeveelheid van bestelt. Op deze manier krijg je gratis levering. Zo betaal je nu alleen voor de koffie en andere nevenproducten en hoeft niemand meer onder werktijd boodschappen te doen voor koffie.

5. Bestel koffiebenodigdheden rechtstreeks bij de leverancier

Melk, suiker, koekjes en plastic of papieren bekers zijn allemaal nevenproducten. Het is belangrijk om aandacht te schenken aan deze bijkomstige producten. Koop je ze apart van elkaar? Dan kun je wellicht kosten besparen door voorraden voortaan rechtstreeks bij één koffieleverancier te bestellen. Dit is een administratieve vereenvoudiging en betekent dat je nog sneller het vereiste bedrag voor gratis levering bereikt.

Ontdek meer

6. Vervang wegwerpbekers door herbruikbare bekers

Bestel je meestal plastic koffiebekers of papieren koffiebekers? Deze kunnen gemakkelijk vervangen worden door duurzame, herbruikbare koffiebekers. Herbruikbare bekers kunnen een grote investering zijn, maar de tijd leert dat je uiteindelijk de kosten minimaliseert in vergelijking met het voortdurend bestellen van wegwerpbekers. Daar bovenop is het kiezen van herbruikbare bekers een duurzame optie en op de lange duur beter voor het milieu.

Over duurzaamheid

Als je onze aanbevelingen toepast, zullen je koffiekosten dalen zonder dat je hoeft in te boeten op de kwaliteit van de koffie die je verstrekt. Binnen een paar maanden zul je met nog meer collega's heerlijke koffie drinken uit mooie koppen in een gezellige koffiehoek. Hoe aangenaam klinkt dat?