• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

Koffie of energiedrank
Wat is beter?

Uw ogen vallen toe, u onderdrukt de ene geeuw na de andere, u voelt uw energiepeil onder nul zakken. Probleem, want u moet presteren en wel … nú. Brengt cafeïne effectief redding? En grijpt u dan het best naar koffie of een energiedrank?

Cafeïne pept op

Cafeïne prikkelt uw centrale zenuwstelsel. Het stimuleert uw concentratie en prestatie. Gevolg: u hebt het gevoel dat uw energie verhoogt en uw vermoeidheid verdwijnt. Bovendien krijgen geheugen, alertheid en motivatie een serieuze boost.
Kortom: exáct wat u nodig hebt in tijden van dipjes.

Trop is te veel

Cafeïne kan een welgekomen oppepper zijn. Maar zoals voor alle goede dingen geldt: geniet met mate. De ideale hoeveelheid cafeïne is voor iedere persoon anders, afhankelijk van onder andere uw levensstijl en lichaamsbouw.

Wanneer is het dan te veel? Dat voelt u eigenlijk zelf aan: wanneer er negatieve effecten opduiken naast de positieve impact van cafeïne. Dat is het bijvoorbeeld geval als u zich niet langer beter kunt concentreren, maar net wat rusteloos wordt. Gelukkig moet u daarvoor uw cafeïnegrenzen echt gaan opzoeken. Enkele kopjes koffie per dag doen u vooral veel deugd. Ook dat voelt u zelf aan, toch?

Koffie brengt langetermijneffect

Koffie of energiedrank: da’s de vraag. Een kopje (125 ml) van het eerste telt evenveel cafeïne als een blikje (250 ml) van dat laatste: zo’n 80 mg. Al hangt de precieze hoeveelheid bij koffie af van allerlei factoren, zoals het soort koffiebonen, het brandingsproces en het type koffie.

Is het effect ook hetzelfde? Nee. Groot verschil zit ‘m alvast in de snelheid van opname – of traagheid zo u wilt. Een energiedrank pompt cafeïne razendsnel door uw bloedbanen. U hebt dus snel effect, máár: dat is ook even rap weer weg. Bovendien veroorzaken de hoge suikerconcentraties na de initiële boost een nog diepere dip. Met koffie krijgt u een meer natuurlijk en geleidelijk effect. Na een halfuur geniet u volop van een hogere concentratie … tot meerdere uren daarna.

 

 

Koffie is de veilige keuze

Nog drie redenen waarom u met een gerust hart koffie boven energiedranken verkiest?

1. Koffie telt minder suiker 

Energiedranken bestaan uit een allegaartje van suikers, noem ze gerust caloriebommen. Bij koffie bepaalt u zelf óf en hoeveel suiker u in uw tas mikt.

2. Koffie is lekker warm 

Van een dampende mok nipt u gezapig. Terwijl een frisse energiedrank sneller wegdrinkt: zo riskeert u gemakkelijker de toegestane portie te overschrijden.

3. koffie brengt geen verrassingen 

We weten perfect wat koffie met het lichaam doet. Voor energiedranken is dat anders: zij bevatten stoffen als taurine en glucurono-lacton. Welk langetermijneffect die op uw gezondheid hebben, is nog niet gekend.

Meer weten over de praktische kant van koffie op kantoor? 

Lees dan snel onze strafste gids voor koffie op het werk!