• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

Voor elke smaak de perfecte blend

Het gamma Cafitesse koffie werd volledig vernieuwd en aangepast aan de veranderende smaken en aroma's die we tegenwoordig van koffie verwachten.

Benieuwd naar de juiste blend voor je koffie of cappuccino? Kom in deze handleiding meer te weten over de factoren waarmee je rekening moet houden.

 

Karakter en Intensiteit

Het karakter van de koffie geeft een idee van hoe hij smaakt. Dat kan gaan van fris en fruitig tot zoet of pittig.

De intensiteit wordt meestal weergegeven met een nummer. Hoe hoger, hoe intenser en dus straffer. Afhankelijk van de smaak en sterkte die je van je koffie verwacht kies je de juiste blend.

Meer over Cafitesse

Gebalanceerd

Zacht karakter - lage intensiteit

Blends: Classic Roast, Medium Roast, Special Roast en Decaf Roast.

Met een rond en harmonieuze smaak zijn deze blends ideaal om te drinken als minder straffe zwarte koffie. Je kan ze ook gebruiken in melkvariaties, maar hou er dan rekening mee dat de smaak nog milder zal worden door het aanlengen met melk. 

 

Rijk & Fruitig

Sterk karakter - gemiddelde intensiteit

Blends: Delicate Roast en Smooth Roast.

Door de gemiddelde intensiteit en het fruitige karakter zijn deze blends geschikt om zwart te drinken of met een klein wolkje melk. Perfect voor iedereen die een koffie wilt met wat meer pit, maar tegelijk ook een fijne en frisse smaak zoekt.

 

Instens

Zacht karakter - hoge intensiteit

Blends: Intense Roast en Smooth Roast.

Met deze blends heb je gegarandeerd een sterke koffie die geschikt is voor wie een oppepper nodig heeft of een melkvariatie zoekt. Door de intense smaak van de koffie zal deze ook in melkbereidingen tot zijn recht komen.

Koffiebonen

Hoewel er meer dan 60 verschillende soorten koffiebonen bestaan, zijn er slechts twee hiervan die gebruikt kunnen worden voor consumptie: de Arabica- en Robustabonen. 


Arabicabonen
 hebben een zoete en zachte smaak, met een aroma van suiker en fruit. Met zo'n 70% van de wereldwijde koffieproductie is dit de meest gedronken koffie.

Robustabonen daarentegen hebben een stevige en ronde smaak, en een hoog cafeïnegehalte. Daarom zal deze koffie niet snel puur worden gedronken.

En wat dan met espressobonen?


Espressobonen verschillen niet van Arabica- en Robustabonen.
Meer zelfs: Robusta- of Arabicabonen zijn ook espressobonen. Het verschil tussen een koffie en espresso zit 'm in de manier van zetten: bij een espresso worden de bonen fijner gemalen en onder hoge druk geperst, waardoor er een dikke goudbruine laag op de koffie achterblijft (ook wel 'crema' genoemd).

Roast

Ook de manier van roosteren brengt een verschil in de smaak van koffiebonen. Licht geroosterde bonen hebben een subtielere smaak die perfect is in een lichte cappuccino of espresso. Donker gebrande koffiebonen hebben een pittigere smaak en zijn daarom geschikt voor een straffe ristretto of espresso, en passen in alle melkbereidingen.

Besluit

Kijk in eerste instantie steeds naar het karakter van de koffie en de intensiteit, daarin wordt ook rekening gehouden met de koffiebonen en roast. Iemand die graag een tasje zwarte koffie drinkt? Ga dan voor een classic of medium roast. Mag het iets straffer, of drink je je koffie met een wolkje melk? Dan is de delicate of smooth roast allicht iets voor jou. De pittige smaak vind je in de strong en intense roast. Die zijn geschikt voor een straffe espresso of melkbereidingen zoals cappuccino's en latte macchiato's. 

Veel plezier in je volgende koffiepauze! Vergeet je collega's niet te imponeren met deze nieuwe kennis :).

 

Meer weten over de praktische kant van koffie op kantoor? 

Lees dan snel onze Strafste gids voor koffie op het werk!

Of ontdekt u liever nu al welke koffie-oplossing het best bij uw bedrijf past?

Doe dan onze vliegensvlugge koffietest.