• Voor 12u besteld, overmorgen geleverd
  • Gratis bezorging vanaf €200
  • Technische ondersteuning binnen de eerstvolgende werkdag

Koffiedik: een kostbaar goed

Koffiedik belandt veelal als afval op de stortplaats, en dat is zonde, vinden wij bij Jacobs Douwe Egberts Professional. Wanneer productieafval op de stortplaats belandt, heeft dit een grote impact op het milieu. In plaats van koffiedik te storten of te verbranden kunnen wij, en ook u, koffiedik op een creatieve wijze hergebruiken en recycleren.

 

Hoe JDE koffiedik recycleert

Wij bij JDE Professional maken op verschillende manieren gebruik van koffiedik om onze impact op het mileu te verminderen. Hoe we dat doen? Dat leggen we graag aan u uit:

Onze fabriek in Joure (Nederland), gebruikt al sinds 1967 koffiedik van het zetproces als brandstof voor een stoomketel. De installatie maakt gebruik van een uniek droog- en verbrandingssysteem.

Hoe gaat dit in zijn werk? De reststromen uit het productieproces van Cafitesse (koffiedik) worden gedroogd en tijdens het drogen ontstaat stoom. Deze stoom wordt gebruikt als brandstof voor de stoomketel om energie op te wekken in de fabriek. Zo maakt onze fabriek in Joure gebruik van haar eigen afvalproduct als energiebron.

Op dit moment voorziet deze fabriek zichzelf bijna volledig van haar eigen groene energie. Door gebruik te maken van koffiedik als energiebron in plaats van aardgas (een fossiele brandstof), heeft de fabriek haar uitstoot met 70% verlaagd en besparen we ruim 3,27 miljoen m³ aardgas per jaar. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te recyclen. Zo zijn wij, in samenwerking met kwekerijen, diverse pilots gestart voor het kweken van oesterzwammen en aardbeienplanten, maar ook als grondstof voor zeep, briketten en schoenzolen.

Zelf aan de slag met koffiedik?

Alle kleine beetjes helpen en ook u kunt een verschil maken door koffiedik te hergebruiken in plaats van weg te gooien. Er zijn een hoop creatieve manieren waarop iedereen op de werkvloer of thuis, koffiedik kan hergebruiken. Hier een aantal tips:

 

1. Verwen planten af en toe met koffiedik

Koffiedik is een geweldige voedingsbron voor planten en bloemen. Voeg een beetje koffiedik toe aan de potgrond en je planten groeien als een speer! Bovendien is koffiedik een perfect bestrijdingsmiddel tegen insecten, wormen en slakken. Geef ook wat liefde aan de planten op de werkvloer. Onderzoek wijst uit dat er veel voordelen kleven aan ‘groen’ op kantoor. Planten zorgen niet alleen voor verbeterde luchtkwaliteit, ze hebben ook een positieve impact op de creativiteit en productiviteit van werknemers.

 

 

2. Weg met nare geurtjes

Komen er vieze geurtjes uit de koelkast? Plaats dan een bakje met koffiedik in de koelkast. Ongewenste geurtjes zijn binnen een mum van tijd verdwenen. Koffie absorbeert en neutraliseert geur. Ook van die sterke knoflookgeur op je handen na het snijden van een paar teentjes, kom je makkelijk af door een beetje koffiedik tussen je handen te wrijven.

 

 

3. Koffiedik als schoonheidsproduct

Koffiedik is ook een uitstekend alternatief voor een aantal dure schoonheidsproducten. Voor een masker tegen wallen mix je koffiedik met olijfolie tot een verzorgende pasta. Koffiedik werkt ook goed als bodyscrub, de cafeïne in koffie is bijzonder effectief tegen cellulitis.

 

 

4. Houten tafel vol krassen?

Een snelle en duurzame manier om van je krassen in je houten tafel af te komen? Gebruik koffiedik! Mix het koffiedik in gelijke hoeveelheden met water en azijn en laat het mengsel ongeveer een uur intrekken totdat de kleur overeenkomt met de kleur van de tafel. Smeer dan het mengsel in de krassen op de tafel – klaar!

 

Ontdek meer over onze duurzame inzet