Maak komaf met uw productiviteitsdipje na de middag

Koffie op kantoor is – zoals elke bedrijfsinvestering – een verhaal van kosten en baten. De meeste bedrijven bieden hun medewerkers gratis koffie aan, anderen kiezen ervoor om een financiële bijdrage te vragen.
Is het ene bedrijf daarom slimmer dan het andere? En wat doet ú het best?

Dipje na de middag

Er zijn verschillende oorzaken voor het dipje na de middag. Zo zet uw biologische klok – of beter: uw biologische thermostaat – uw lichaamstemperatuur iets lager tussen 14 en 16 uur. Daardoor verhoogt uw lichaam de productie van melatonine, een hormoon dat u slaperig maakt.

Daarnaast vraagt uw spijsvertering energie. Er gaat bloed van uw hersenen naar uw maag, waardoor u minder helder denkt. Bovendien bepaalt wát u eet ook hoe u zich nadien voelt.

Productiviteitsdipje vs. u: 1-0?

U kunt natuurlijk toegeven aan elk dipje. En bijvoorbeeld uw maaltijd ‘even laten zakken’. Sommige culturen passen zelfs hun levensritme daaraan aan. Tijdens de siësta ontlopen de Spanjaarden zowel de heetste middagzon als het dipje na de maaltijd.

Maar de kans is klein dat u het zich kunt veroorloven om tussen 14 en 16 uur even bij te slapen. Daarom geven we u hieronder 3 andere antwoorden op de productiviteitsdip.

 

1. Pas uw maaltijd aan

Het zijn de voedingstoffen waarvan we denken dat ze energie geven, die de namiddagdip net veroorzaken. Denk aan suikers, snelle koolhydraten en transvetten. Een evenwichtige lunch levert u dus twee keer winst op: vaarwel productiviteitsdipje en welkom gezond lichaam!

 

2. Drink een koffie als dessert

Voelt u een dipje opkomen? Stap dan even naar de koffiemachine. Die korte wandeling stimuleert uw spijsvertering. Daarna helpt een kort praatje met een collega u door het dieptepunt van uw energiepeil. En tot slot zorgt de cafeïne in uw koffie voor de broodnodige boost die uw werkdag weer op gang trapt.

Hou ook de vorige tip in het achterhoofd. Een suikerklontje in uw koffie zorgt niet noodzakelijk voor meer fut. Al kan het na een suikerarme maaltijd natuurlijk geen kwaad.

 

3. Denk aan uw beloning

Tot slot spreekt u uw wilskracht aan. Merkt u dat u al twee minuten naar uw computerscherm staart? Denk dan aan de winst die doorwerken u oplevert. Daardoor kunt u bijvoorbeeld sneller naar huis, maakt u een klant blij door een project sneller dan verwacht op te leveren, of sleept u een financiële bonus in de wacht.

Zo motiveert u uzelf om niet toe te geven aan uw productiviteitsdipje. Samen met een gezonde maaltijd en een lekker kopje koffie boekt u gegarandeerd succes!